Изборите в Нова Зеландия рядко пораждат голям интерес.  Но на

...
Изборите в Нова Зеландия рядко пораждат голям интерес.  Но на
Коментари Харесай

Стрес и власт - премиерството е трудна и неблагодатна задача за младите лидерки

Изборите в Нова Зеландия рядко пораждат огромен интерес.  Но на 19 януари нещата се трансформираха. На прочувствена конференция 42-годишната новозеландска премиерка Джасинда Ардърн разгласи, че се отдръпва от поста си на водач на новозеландските лейбъристи и от премиерския пост. Новината се трансформира във водеща за международните осведомителни организации и уеб сайтове,  Ройтерс и Асошиейтед прес я дефинираха като  шокираща, а Франс прес като изненадваща. " Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми и желая да благодаря на новозеландците за голямата привилегия да управлявам страната през последните пет години и половина. Със заемането на такава привилегирована роля идва и отговорността, в това число и отговорността да знаеш по кое време си верният човек да ръководиш, а също и по кое време не си ", добави Ардърн. " Знам какво изисква работата на министър председател и знам, че към този момент нямам задоволително сила, с цел да я извършвам уместно ", съобщи Ардърн.
Шокиращо или не за медиите, известието на Ардърн беше планувано от някои анализатори. За предварително отдръпване на премиерката се заприказва още в края на 2021 година. Тогава тя отхвърли тези спекулации. Миналата година още веднъж се говореше, че тя няма да се бори за преизбиране, само че Ардърн отново отхвърли тази възможност. Сега обаче стана ясно, че Ардърн се е пробвала да активизира силите си, с цел да продължи да извършва работата си на министър председател, само че в последна сметка е осъзнала, че няма задоволително сила, с цел да се опълчи, както тя сподели на 19 януари, на непредвиденото и по тази причина е предпочела да се отдръпна.


В неделя лейбъристите избраха Крис Хипкинс за собствен нов водач. До изборите, планувани за 14 октомври, той ще бъде министър председател на Нова Зеландия. Засега не е ясно какво ще прави Ардърн след отдръпването си. Като най-непосредствени проекти тя уточни фамилните задължения – тази година нейната дъщеричка Нийв ще стартира учебно заведение, а се чака най-сетне да се състои и отсрочената поради ковида женитба на Джасинда с годеника й, телевизионния водещ Кларк Гейфорд, напомня Асошиейтед прес.
През годините Джасинда Ардърн бе считана от мнозина за модел за млада лидерка, успяваща да съчетае ролята на министър председател с тази на майка.
През 2017 година Ардърн оглави лейбъристите, а броени седмици по-късно едвам 37-годишна тя застана отпред на съдружно държавно управление.  През 2020 година нейната партия завоюва задоволително гласове на тогавашните парламентарни избори, с цел да ръководи независимо. През петте и половина години ръководство на Ардърн страната претърпя редица рецесии, които бяха огромно тестване за младата премиерка в допълнение с тестването на майчинството. Ардърн роди дъщеричката си Нийв броени месеци, откакто стана министър председател. Така тя стана втората в историята премиерка, след Беназир Бхуто през 1990 година, която ражда по време на премиерския си мандат. Малката Нийв влезе в историята, когато бе донесена едвам на три месеца от майка си в пленарната зала на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.  

Наред с това голямо житейско предизвикателство обаче през годините на ръководство на Ардърн страната бе разтърсена от няколко мощни трусове, а на 9 декември 2019 година мощно вулканично изригване на новозеландския Бял остров лиши живота на над 20 души, а  25 души бяха ранени. През март 2019 година  привърженик на теорията за превъзходството на бялата раса щурмува две джамии в град Крайстчърч и простреля 51 души, а всеобщото ликвидиране бе предавано онлайн  в обществените мрежи. След това Ардърн поде огромна промяна на законодателството за огнестрелните оръжия, вследствие на което бе въведен нов указател за притежателите на огнестрелни оръжия, бяха понижени периодите на някои разрешителни за владеене на такива оръжия и бяха затегнати разпоредбите за търговците на огнестрелни оръжия, а високорисковите огнестрелни оръжия, като да вземем за пример късоцевните полуавтоматични оръжия бяха неразрешени, напомня Ройтерс. Ардърн подтикна и обществените мрежи да се борят против речта на омразата, популяризирана онлайн, добавя Франс прес. Всичко това й завоюва доста похвали.
Коронавирусната пандемия бе следващата тежка рецесия, белязала ръководството на младата премиерка. Нейното държавно управление възприе строгите ограничавания в битката против вируса и затвори границите на страната.  
А фактът, че по това време Ардърн завоюва изборите с безапелационна преднина, бе пояснен като триумф на нейната политика за битка с ковида.  Но признанието продължи малко и през 2021 година, когато стартира да се популяризира разновидността Делта на вируса,  Ардърн се сблъска с недоволството на сънародниците си от продължителните локдауни. Когато се появиха и имунизациите против ковид, решението на Ардърн да вкара наложителна имунизация за избрани категории трудещи се, също породи отвращение.  Постепенно Ардърн заприказва не за премахване на вируса, а за общуване с него. През зимата на предходната година страната бе разтърсена от мощна вълна от митинги против коронавирус рестриктивните мерки и наложителната имунизация за избрани категории трудещи се. В продължение на четири седмици стотици недоволни окупираха региона пред постройката на Народното събрание, с цел да стачкуват. Ардърн отхвърли да приказва с тях и ги разкритикува, че прокарват посланията си посредством заплашване и тормоз. Протестите прераснаха в ръкопашни боеве сред стачкуващите и силите на реда. Над 100 души бяха задържани. Този поврат в коронавирус обстановката в страната и късното решение на управляващите да отворят границите ( едвам през август 2022 г.) породи много рецензии против Ардърн.  Миналата година тя разгласи, че се назначава самостоятелна комисия, която да ревизира дали дейностите на ръководещите по време на пандемията са били верни, напомня  Асошиейтед прес.
В допълнение на това страната изпадна по едно и също време в още няколко рецесии. Отливът на туристи поради затворените граници навреди на туристическия бранш.
Нова Зеландия не бе подмината и от увеличението на цената на живота. Миналата година инфлацията в даден миг беше на най-високото си равнище от 30 години, напомня „ Гардиън ”. Цената на  основните хранителни артикули скочи с 6,8 %, а на плодовете и зеленчуците с 10 %. Това породи безпокойствие у хората по какъв начин ще се прехранват. В допълнение цените на наемите също скочиха, а лихвите по ипотечните заеми се усилиха. Третата рецесия произтече от престъпността.  Данни на полицията, оповестени предишното лято от „ Радио Нова Зеландия ” демонстрираха, че единствено в Окланд има скок с 30 % на закононарушенията по отношение на предпандемичния интервал.  В града бяха регистрирани серия от случаи, при които нарушители врязват коли си във витрините на магазини, с цел да ги оберат. Възрастта на нарушителите пък фрапантно понижа и в някои от случаите зад кормилото са били и 11-годишни, добавя „ Гардиън ”. Опустелите поради ковида центрове на градовете в Нова Зеландия се трансфораха в магнит за нарушителите.  А след отдалеченото образование, въведено по време на пандемията, много подрастващи въобще не се върнаха в учебно заведение.
Наред с това страната продължава да има проблеми и с расизма. Изследване на сп. „ Лансет ”, оповестено предходната година в редица новозеландски медии, сподели, че хората, които не са възприемани като бели, са по-подложени на дискриминация от страна на учители, служители на реда и здравни служащи в Нова Зеландия. Това визира хората с маорско родословие, както и тези с южноазиатско, тихоокеанско, близкоизточно, латиноамериканско и африканско родословие. Но не и хората с родословие от райони с високи приходи, като Европа, Северна Америка, Австралия и Източна Азия.
Всички тези проблеми сътвориха съвършената стихия, против която трябваше да се бори младата премиерка и ускориха натиска върху нея.
А стресът през декември изигра неприятна смешка на Ардърн и по време на многолюден спор в Народното събрание, микрофоните я уловиха да изтървава думите „ нахален простак ” по адрес на опозиционен водач.
След това тя трябваше да вкара в деяние тактиката на самоиронията и да разгласи, че стенограмата от съвещанието ще отиде на търг, а приходите от него, ще бъдат дарени за дела за битка с онкологичните болести, напомня Франс прес.
Всичко това докара до спад в известността на премиерката, породила едно време  истинска Джасиндамания. Спадна надлежно и известността на лейбъристите и  последните допитвания демонстрираха, че на изборите през есента десноцентристката коалиция би излязла преди всичко, показва Франс прес.  Същевременно напоследък заканите за живота на Ардърн поради политиките, които води, се утроиха, добавя „ Гардиън ”. 
В този климат оставката на Ардърн не изненада нейните сънародници, натрупали  доста мотив за яд против нея. Гневът бе очевидно толкоз огромен, че мнозина от новозеландците въобще не загатнаха, когато говореха тези дни за свършеното от Ардърн, за нейното революционно законодателство за битка с тютюнопушенето.  През декември 2021 година Ардърн показа невъобразим до момента в света проект, който не разрешава на идващите генерации новозеландци да купуват тютюневи произведения. Планът бе утвърден през декември 2022 година и според него новозеландците, родени на 1 януари 2009 година или след тази дата, няма да могат да купуват тютюневи произведения. Съгласно проекта се понижават фрапантно и местата, на които ще се продават тютюневи произведения, а за нарушителите се вкарват санкции до 150 000 новозеландки $ (около 96 000 долара), напомня Си Ен Ен.
Джасинда Ардърн подаде оставка просто поради бърнаут, означи на 19 януари Би Би Си. Този бърнаут породи въпроса по какъв начин се оправят младите премиерки в други страни, по какъв начин те съчетават премиерството с майчинството и дали тези лидерки не са подложени на по-голям стрес, на по-големи условия и на по-големи рецензии спрямо мъжете министър председатели. Към сегашния миг в категорията на младите дами, съчетаващи премиерството с майчинството, попадат финландката Сана Марин, естонката Кая Калас и италианката Джорджа Мелони. Любопитно е, че тази година ще има избори и във Финландия, и в Естония и те ще са тест за работата на родената през 1985 година Марин и за родената през 1977 година Калас.
Най-близко до ситуацията на Джасинда Ардърн е точно това на социалдемократката Сана Марин.
Тя пристигна на власт през декември 2019 година отпред на петпартийна коалиция и съвсем незабавно  трябваше да направлява Финландия в разгара на коронавирус пандемията, а след това и в разгара на руско-украинската рецесия. За разлика от Ардърн Сана Марин към този момент бе родила (през януари 2018 г.), когато встъпи в служба. Тя има щерка от  връзката си с дългогодишния си другар, информационния специалист Маркус Райконен, с който се ожениха през 2020 година Още с встъпването си в служба Марин породи удивление като най-младата премиерка в света, трансформирала се в образец за подражателство. Тя въплъщаваше политика, издигнал се не тъй като е част от политическа фамилна династия, а посредством личния си труд. Но
не ѝ бяха спестени и обиди и подбив - за това, че е работила като касиерка и в хлебарница, или по тази причина, че е отгледана в семейство, формирано от две дами.
А достиженията на Марин като министър председател бяха засенчени от полемики. През октомври 2020 година тя се появи на корицата на стилното издание „ Тренди ” по сако без нищо изпод и това породи рецензии за неуместния й външен тип. На идната година се развихри скандал за разноските за издръжка на фамилията на Марин в премиерската резиденция по време на пандемията. Но се оказа, че самата Марин не е била осведомена от личния състав си, че има таван на разноските в тази тенденция, нито за това какви разноски са били направени. В разгара на абсурда даже се заприказва, че сватбата на Марин била платена с пари на данъкоплатците, което премиерката изрично отхвърли.  Последва и скандал поради това, че Марин не е работила според санитарните протоколи, макар че е била контактна на инфектиран с ковид. Тя получила предупредителни известия да се изолира като защитна мярка, само че не съумяла да ги прочете, тъй като не носела служебния си телефон в нощния клуб, в който била отишла след работа. 
През 2022 година името на премиерката бе забъркано в скандал с видеозаписи от частни празненства,
на които участва и тя, изтекли в медиите и  довели до обвинявания в несвоевременно държание, а в частност за Марин и до тест за опиати, оказал се естествено негативен.  На едно от празненства също така се виждаха и две разсъблечен дами с изписан върху гърдите надпис „ Финландия ”, които се целуваха, и Марин трябваше да се извинява за това държание. А абсурдът пък повдигна въпроса способна ли е тя да ръководи, още повече че той се развихри в разгара на съветската инвазия в Украйна, заради която водачът на една страна, комшия на Русия, би трябвало да има радикално разнообразни занимания от тези да се изяснява в медиите поради полемични видеокадри от персонално естество. 
През ноември Сана Марин посети Нова Зеландия и имаше среща с Джасинда Ардърн. След нея по време на общата им конференция публицист загатна, че двете лидерки са се срещнали, тъй като са дами и са на съвсем сходна възраст. Този въпрос поизнерви двете млади дами, които подчертаваха, че сходни въпроси никой не би се сетил да задава на мъже, заемащи премиерския пост, напомня Би Би Си.
Отношението към Ардърн и към Марин демонстрира като цяло, че в политиката към момента е мъчно да се асимилира, че може да има млади дами министър председатели.
При появяването на млада жена министър председател се разясняват освен нейните изказвания,  нейните възгледи, нейните политики и нейните дейности, само че и това по какъв начин наподобява тя, с какво е облечена, каква е прическата й, даже дали е задоволително красива, с цел да се появява пред хората. Но в действителност сходни мнения съпътстват и по-възрастните дами на премиерския пост. Преди време Тереза Мей бе упреквана за пристрастеността си по екстравагантните обувки. Германската канцлерка Ангела Меркел дълги години бе подложена на критика за прическата й в жанр Жана Д’Арк, поради това, че избира едни и същи модели сака и за метода по който държи ръцете си, до момента в който театралничи за фотоси. Изкаралата на премиерския пост на Англия  едва няколко седмици Лиз Тръс бе подложена на критика, че се пробва да имитира някои от тоалетите на Маргарет Тачър, с цел да се показва като нова Желязна лейди. А френската премиерка Елизабет Борн е подигравана във френските обществени мрежи, че е на възраст, на която би се харесала единствено на президента Макрон. 
С всевъзможни рецензии в този момент се сблъсква и прохождащата в премиерството 46-годишна  италианка Джорджа Мелони. Дрехите, които носи, се гледат под лупа, разяснява се смяната в прическата ѝ.
Критики към нея се насочат за това, че не носи високи токчета, за това, че на някои фотоси наподобява по-закръглена, за това, че на моменти жестовете  и гласът й не са задоволително женствени.  Когато Мелони реши да вземе със себе си дъщеричката си Джиневра на остров Бали за срещата на върха на Г-20, това породи дискусия в Италия и се наложи Мелони да прикани всички да я оставят да се оправя с ролята на майка и на министър председател, както тя намира за добре. Подобни рецензии бяха отправени и когато Мелони заведе дъщеричката си на частна визита при папа Франциск във Ватикана. Всяко деяние на Мелони в качеството й на министър председател също води до разнородни рецензии против нея от страна на опозиционните партии.  А някои от достиженията на държавното управление, като залавянето на мафиота Матео Месина Денаро след 30-годишно търсене, се омаловажават от някои медии и от някои интелектуалци. Неотдавна триумфът на Мелони да трансформира маргиналната партия „ Италиански братя ” в ръководеща мощ единствено за 10 години, пък бе недооценен от някогашния министър председател на Италия Силвио Берлускони, чиято партия е в състава на актуалната ръководеща коалиция. В края на декември той загатна, че в случай че той не е  поставил преди към 30 години началото на обновлението на десницата в Италия, до сегашния триумф на „ Италиански братя ” е нямало да се стигне.  В допълнение към това Мелони и щерка й бяха застрашени  със гибел от 27-годишен италианец поради това, че премиерката се захвана да реформира механизма за разпределяне на помощи за безработица.
Може би най-пощадена към този момент от рецензиите и от натиска е естонката Кая Калас. Тя има два брака зад тила си и живее с трети брачен партньор, банкерът и вложител Арво Халик.
Заедно те гледат общо три деца – момче от втория брак на Калас и две деца от предходния брак на брачна половинка й. Нападки от персонално естество към Калас не се насочат. Но въпреки всичко под лупа се гледа нейната неизменима грациозност и жанр при всяка нейна поява. 
През цялата минала година Калас беше един от най-големите поддръжници на Украйна в битката й против съветската инвазия. Тази нейна политическа линия остана постоянна до дъно за разлика от съмненията, следени у други европейски водачи. Калас не се поколеба и да съобщи, че Западът не би трябвало да договаря и да прави отстъпки на Путин и укори френския президент Макрон, че постоянно приказва по телефона с съветския президент. Заради тази твърда линия Калас бе наречена новата Желязна лейди. А твърдата линия не бе инцидентна – бабата и майката на Калас са били изселени от естонските земи в Сибир по времето, когато майката на Калас е била едвам 6-месечно бебе, а прадядото на Калас – Едуард Алвер, е бил един от създателите на Република Естония през 1918 година. 
Заради  репутацията си на Желязна лейди предишното лято никой не си и намерения да си показа, че Калас, озовала се в моментна държавна рецесия, няма да успее да се оправи небрежно с нея. И тя оправда упованията. Десноцентристката бързо се раздели с тогавашния си съдружен сътрудник поради различия по отношение на бюджетните разноски и обществените политики и откри нови съдружни сътрудници, след което бе преназначена за министър председател отпред на нов кабинет. Но тези дни Калас сподели, че и за нея явно премиерството е източник на стрес, когато по отношение на оставката на Ардърн тя съобщи, че изцяло схваща нейното решение, тъй като знае доста добре какъв брой тежко е да си министър председател, напомня Би Би Си.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
24 Яну 202317323 Яну 2023280923 Яну 2023102322 Яну 2023140321 Яну 2023135020 Яну 20234619КоментариДжасинда по-спешност напуща кораба,...24 Яну 2023 12:33ч.
...след като там се установяват от ден на ден и повече " внезезапни " смърти, не ли?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Това не е работа за хора, дето пикаят клекнали24 Яну 2023 12:37ч.
Тяхната еснафщина и тесногръдство могат да докарат единствено кръв и несгоди
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Жени отпред в изискванията на всеобщ патриархат са пагубни за всяко управление24 Яну 2023 12:41ч.
по справедливи аргументи, било то физиологически или ментални.. Изключенията в исторически проект единствено удостоверяват правилотто..
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати В исторически проект няма нито едно цивилизационно, обществено, та даже и архитектурно...24 Яну 2023 12:46ч.
...постижение дело на матриархат. Съвременен образец за това е матриархатът в компрометираното ни приблизително обучение или както са казвали старите същински немци за мястото на дамите в обществото: Kinder, Küche, Kirche. Бъдете здрави!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Матриархатът работи отлично в примитивните общества..24 Яну 2023 13:12ч.
Отделно,на равнището на домашния матриархат престижът на жена в фамилията е безспорен и брачният партньор й абсолютно й се подчинява
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ретранслатора24 Яну 2023 13:17ч.
Темата за Матриархата е много огромна и не може да се опише в три реда, само че Матриархат поражда в общества в които ролята на мъжа, като страж на дома в чисто физически проект е мощно занижени. Точно в духа на времето ни. Спокоен живот без разтърсвания, ниска раждаемост и така нататък
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати "...естонката Кая Калас. Тя има два брака зад тила си и живее с трети брачен партньор... " 24 Яну 2023 12:42ч.
Тая персоналния си живот не може да подреди, а е тръгнала в царщината да подрежда.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати И сега24 Яну 2023 12:47ч.
какво ще вършим без " единственият източник на истината ", това съгласно нея? За свадите създателите на публикацията срамежливо нищо не са загатнали. Колкото до " напредъка " на новозеландския " водач ", тази картинка го илюстрира добре: https://pbs.twimg.com/media/Fm_0Gx1akAELWfl?format=jpg&name=small
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ретранслатора24 Яну 2023 13:14ч.
За да управляваш страна въпреки и краткотрайно се житейски опит (пример наш Киро), липса на упоритости в персонален проект (наша Лена), само че и да не се оставяш на старите муцуни да те манипулират щото те търсят амбициозни до нелепост младежи въобразили се, че веднага ще оправят света!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023217711 Яну 2023154923 Яну 2023111428 Дек 20221081
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР